top of page
ples, plesni tečaj, plesna poduka, ples.hr logo, party, plesnjak, trbušni, belly
uena vista zagreb, tečaj plesa, ples.hr

TRBUŠNI PLES 

UPISI U TIJEKU!!!

Plesni studio Shireen

Savska 120 (Buena Vista Club) i Kutnjački put 15, Zagreb

Ako se želiš pridružiti nekoj od  grupa  slobodno nam se javi!

KONTAKT

TEL: 099 723 5812

 mail: irena.sertic1@gmail.com 

 shireen.eu
orientalfusion.com.hr

buena vista zagreb, tečaj plesa, ples
trbušni ples, tečaj trbušnog plesa, tečaj plesa zagreb

TRBUŠNI PLES
 
 

Trbušni ples je zapadnjački naziv za plesnu formu koja se razvila na području Bliskog istoka. Povjesničari plesa ne mogu sa sigurnošću odrediti usko područje na kojem je nastao odnosno neku specifičnu državu, bar ne pod nazivom i u obliku u kojem postoji danas te se pokušava objasniti različitim teorijama. Što se tiče najstarije povijesti, najprihvaćenija je teorija da potječe iz obreda štovanja ženskih božanstava, točnije sumerske božice Inanne (Babilonci su je zvali Ištar). Žene su bile svećenice i plesale su kada bi izvodile rituale u kojima su kroz ples obožavale svoju božicu. Inanna je bila božica strasti, ljubavi, plodnosti i rata, najsavršenija i najljepša od svih.

Većina osnovnih pokreta i tehnika koje se primjenjuju u trbušnom plesu su kružne kretnje koje izoliraju jedan dio tijela. Na primjer u krugu koji je paralelan sa podom izoliraju se ili bokovi ili ramena. Uobičajeno je naglašavanje pokreta koristeći se naglim otvaranjima ili zatvaranjima, gdje plesač ili titra ili iskoračuje u predjelu ramena ili bokova. Uobičajena je i fleksibilnost stopala, "kotrljanje" trbušnih mišića, balansiranje različitim rekvizitima kao što su košare, mačevi ili svijeće i plesanje sa raznim oblicima velova, kao i upotreba činela.

 

Prednosti trbušnog plesa su kako tjelesne tako i duševne prirode. Ples osigurava dobru kardiovaskularnu vježbu i pomaže povećati gipkost i snagu tijela. Fokusira se na mišiće torza, prvenstveno trbušne mišiće ali i kralježnicu, a jača i snagu nogu. Mnogi trbušni plesači mogu također ojačati ruke, ramena i općenito gornji dio tijela, a ples uz korištenje činela može razviti snagu i samopokretljivost prstiju. Trbušni ples je pogodan za osobe svih godina i tjelesne građe, a može biti onoliko zahtjevan koliko plesač/ica to sam izabere. Što se mentalnog zdravlja tiče, vježbom se bolje upoznaje vlastito tijelo tako da se bolje osjećamo u njemu, povećava se samopouzdanje i općenito ispoljava se pozitivni stav u svakodnevnom životu.

 

IRENA O SEBI: 

2015. godine osnovala sam Plesnu udrugu Shireen započevši s radom u studiju A’Mariyah, a potom sam 2018. godine otvorila svoj Plesni studio Shireen u kojem smo uz orijentalne plesove i mnoge orijentalne stilove ponudili tribal, tribal fusion, ATS, romski, polinezijski, fuzijske plesove, latino plesove te razne vrste rekreacija i vježbi poput joge, pilatesa, a svoje mjesto među nama našle su i poneke glumačke družine 

Plesni studio Shireen ponosan je na svoje grupe plesačica, ali i rekrativki,  zaljubljenica u orijentalni ples. Naše su grupe različitih nivoa, od početnica, srednje, napredne i show skupine Shireen. Studio njeguje različitu paletu stilova orijentalnog plesa, folklora i fuzija

ZAPLEŠITE S NAMA...
 
PRIDRUŽITE NAM SE NA TEČAJEVIMA TRBUŠNOG PLESA! DOĐITE NA VAŠ BESPLATNI SAT I ZAPLEŠITE S NAMA, MI VAM OBEćAJEMO ODLIČNU ZABAVU I EKIPU I PUNO PLESA. VIDIMO SE!!
LET's DANCE

bottom of page