top of page
ples, plesni tečaj, plesna poduka, ples.hr logo, party, plesnjak, flamenco, španjolska,latino
buena vista zagreb, tečaj plesa, flamenci zagreb, tečaj flamenca, ples.hr, tečaj zagreb
buena vista zagreb, tečaj plesa, zagreb tečaj, ples.hr
ples, plesni, plesna poduka, privatni, tečaj, poduka, flamenco, bolero

FLAMENCO
 
Flamenko je španjolski glazbeni žanr kojeg karakteriziraju snažan, ritmički ton (toque), popraćen podjednako izražajnom pjesmom (cante) i koji se često izvodi zajedno s jednako strastvenim stilom plesa kojeg karakteriziraju snažna i graciozna izvedba s često složenim radom ruku i nogu (baile). Flamenko je jedan od glazbenih fenomena koji je, unatoč svojim pučkim korijenima, nadživio modu usmjeravanu od onih koji stvaraju glazbeni "ukus" mnoštva. Svojom snagom pronalazi sljedbenike van Španjolske. To je živa umjetnost koja upija tendencije svake vrste bez gubljenja vlastite osobnosti. Glavna karekteristika flamenka je povezanost s publikom koja, najčešče, reagira emotivno.

Prema nekim autorima u Španjolskoj postoje tri glavne grupe plesova: flamenko, regionalni plesovi i oni plesovi koji pripadaju školi bolera. Neki autori prave razliku izmedu čistog flamenka – flamenko puro koji izvode uglavnom Cigani i stiliziranog flamenka ciji su izvođači uglavnom „bijeli ljudi” – flamenco pajo. Razlika flamenka od španjolskih i andaluzijskih plesova: U čistom flamenku se ne koriste kastanjete. plesna tehnika je, iako regulirana pravilima, ipak postavljena u službu kreiranja plesa, a to je suštinska odlika flamenka. U odnosu na tehniku kojom barata i raznolikosti pokreta, plesač u datom trenutku plesa stvara koreografiju dok se u španjolskim plesovima koreografija vec zna. Također, specifičan kompas je ono sto razlikuje flamenko od drugih plesova.
 
Preduslov razumijevanja i dostizanja vještine plesa flamenka je razumijevanje i savladavanje kompasa. Rad stopala je također jedan od esencijalnih elemenata plesa flamenka. Savladavanje rada stopala zahtjeva visok stupanj, prije svega, koncetracije, preciznosti i brzine. Sastoji se od nekoliko osnovnih koraka na kojim se bazira rad stopala, u koji spadaju punteado, što u doslovnom prijevodu znaci tackati, a on obuhvaća izvođenje sitnih i tihih koraka pomoću kojih se vrši prostorno pomjeranje. Desplante – on obuhvaća jake i glasne udarce koji se upotrebljavaju kao završetak dugih koraka. Zapateados – složeniji rad stopala, on je već igra stopala koja obuhvaća ritmičke kombinacije različitih zvukova, u zavisnosti od toga da li su izvedeni štiklom, prstima ili prednjim dijelom cipele. Kada je složeniji i kada traje duže naziva se eskobilja, ukoliko traje kraće, redoble. Karakteristični elementi plesa u kojima se pored ostalih pokreta koristi i rad stopala su ljamada, siere, markahe, i remate.

TERMINI

početni    nedjelja 16:30 - 18:00
napredni    nedjelja 11:00- 12:30     

 
 
KONTAKT
mail: unrespiro.flamenco@gmail.com

SAVSKA 120 (preko puta vjesnika)

ZAPLEŠITE S NAMA...
 
Želite naučiti flamenco kao početni ili napredni plesač, Pridružite nam se na tečajevima flamenca, iskoristite vaš besplatni sat i upoznajte čari flamenca. Vidimo se!!!
LET's DANCE

bottom of page