top of page
  • Writer's pictureAdmin

Pravila i bonton za ples u pa

Updated: Feb 16, 2018


Volite plesati i imate osjećaj za ritam, ali ne znate pravila i bonton ponašanja. Nema problema, mi ćemo vam dati nekoliko savjeta kako da očarate sve na plesnom podiju, kako svojim plesnim umijećem, tako i finim manirama.Jeste li slobodni za ovaj ples?

Prvi korak u cijeloj priči jest da muškarac priđe svojoj plesnoj odabranici i ljubazno ju zamoli za ples. Na njoj je da odluči želi li plesati, no nikako ne smije odbiti partnera bez obrazloženja. Može imati opravdani razlog da ne želi ili ne može plesati, no nije pristojno da nakon toga prihvati ples s nekim drugim muškarcem. Postoji običaj i da muškarac za ples s mlađom osobom pita za dopuštenje starije osobe u njezinom društvu. U tom slučaju, mora dobiti dopuštenje s obje strane (i od pratnje i od partnerice). Ako partnerica prihvati poziv na ples, muškarac joj pruža desnu ruku. Partnerica pruža svoju lijevu ruku partneru koji ju zatim odvodi na plesni podij.


Dame biraju

Postoji mogućnost i da žena zamoli muškarca za ples, a na njemu je tada da taj ples prihvati. Izrazito je nepristojno da partner odbije partnericu koja ga je došla zamoliti za ples. Uobičajeno je da ples traje minimalno jednu pjesmu, a po želji može i duže. Na kraju je pristojno da se partneri jedno drugome zahvale na plesu te da partner odvede partnericu do njezinog mjesta za stolom.


Plesni podij

Na plesnom podiju bitno je da partneri ne ometaju ostale plesače, već da prate ritam i gibanje te se prilagode uvjetima na podiju. Za vrijeme plesa, partneri se trebaju prilagoditi jedno drugom, posebice partner koji treba obratiti pažnju na partnericu i prilagoditi se njezinim mogućnostima. Nije pristojno da svojom koreografijom partneri ometaju druge plesače ili da partner dovodi partnericu u neugodnu situaciju ili gubitak ravnoteže zbog određenih plesnih pokreta. Plesne figure trebale bi biti u skladu sa željama i mogućnostima oba partnera. Isto tako, bolje je da plesni koraci na podiju budu manji i kraći, jer osim što bolje izgledaju, dopuštaju i ostalim plesačima da imaju manevarski prostor.


Razgovarati ili ne?

Dopušteno je razgovarati za vrijeme plesa, no to nije obavezno, već ovisi o vrsti plesa i želji partnera. Razgovor ne bi smio biti težak i zamoran, već opuštajući i zabavan. Ples bi trebao biti prilika za uživanje, a nikako ne trauma za plesače stoga nikako nije dopušteno za vrijeme plesa maltretirati osobu s teškim temama i tako ju prisiljavati na razgovor.

Sva ova pravila vrijede kako na svečanim događanjima i balovima, tako i u bilo kojoj drugoj prilici, s time da se u nekakvim opuštenijim prilikama ova pravila mogu malo olabaviti. To nikako ne znači da je dopušten bezobrazluk, već to znači da se na mladenačkim druženjima, plesovima u školi, na maturalnoj zabavi i slično, ova pravila mogu malo prilagoditi godinama i samom okruženju.

Sad kada znate plesni bonton, nemojte dopustiti da vas trema ili strah spriječe da drugima pokažete sve što znate. Ponosno, samouvjereno i uzdignute glave, u maniri pravog kavalira ili dame izađite pred partnera te zaplešite nezaboravne korake u glazbenom ritmu.11 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page