top of page
  • Writer's pictureAdmin

Koje plesove bi svi trebali znati plesati?

Updated: Feb 18, 2018

Prestanite se sramotiti s „dvije lijeve noge“ na plesnom podiju i naučite plesne korake salse, valcera, tanga...Što za vas znači ples? Dobru zabavu? Izražavanje osjećaja? Želju za pokazivanjem, užitak pokreta između vas i plesnog partnera? Ili pak noćnu moru koju biste najradije preskočili?

Danas sve manje mladih osoba bez obzira na spol pokazuje interes za poznavanjem klasičnih i modernih plesova u paru, jer ponajprije ti plesovi ne odgovaraju glazbi koju slušaju ili smatraju da su ti plesovi zastarjeli. No, što se događa kada se nađu u situaciji gdje se takvi plesovi plešu i kada im dobro došlo upravo poznavanje plesova? Umjesto da ugrabe priliku i tijekom dobre partije plesa zavedu željenu djevojku i mladića, boje se pomaknuti sa svojeg mjesta kako se ne bi osramotili.

Budimo realni svi se u životu prije ili kasnije nađemo vjenčanjima, domjencima i različitim zabavama, gdje je ples jedan od glavnih načina zabave. Umjesto da cjelu večer sjedite i izmišljate glupe izlike zašto ne plešete, vrijeme je da naučite plesove s kojima ćete moći pratiti apsolutno sve vrste plesova. Na ove plesove gledajte ne samo kao nešto što je poželjno znati, nego i kao dio opće kulture.

Upišite tečaj plesanja u plesnoj školi ili pak zamolite prijatelje koji znaju plesati neka vam pomognu u plesu kod kuće. Osim toga, možda ćete upravo učeći ove plesove otkriti strast i talent za koji niste znali da ga imate. No, bilo kako bilo, bez obzira na sve, u svakoj prilici ćete moći zaplesati s bilo kime, bez srama ili nepotrebnih izgovora. Kada jednom savladate plesove, svijet će vam biti mnogo jednostavniji i zabavniji.

Bečki valcer

Možda i nije najlakši ples za početnike, ali nije niti najteži. Što se tiče ženskog dijela plesa bečkog valcera on nije toliko zahtjevan ako imate dobrog partnera koji zna voditi. Na žalost, sve manje je takvih pravih plesača. Ovo je ples koji može biti predivan i bajkovit, jer ćete uz dobrog partnera imati osjećaj kao da lebdite, no ako nemate „princa“ uz sebe, nije na odmet znati koji trik više što se tiče tog plesa i znati suptilno partnera usmjeriti na pravi put.

Engleski valcer

„Slow, slow, quick, quick, slow…” i tako u nedogled. Ovo je sporija i jednostavnija verzija valcera, za koji zaista ne trebate biti plesni genij da pohvatate osnovne korake. No, jako dobro će vam doći u plesanju „laganica“, što je savršeno vrijeme za bacanje udice na potencijalnog partnera, za kojeg želite da bude nešto više od plesnog partnera.

Swing

Ovo je jedan od najzabavnijih plesova kojeg bi svi trebali znati. Ovaj ples nastao je 20-ih godina prošlog stoljeća i potekao je od plesova „Charlestona“, „Fox Trota“ i „Jig Trota“. Iako je po godinama vrlo star, ovo je vrlo mladenački ples kojeg vrlo rado iznova uče generacije mladih, jer iziskuje dosta energije, te vrlo dobro podnosi razne improvizacije. Koraci su relativno jednostavni, više važniji je smisao za ritam.  

Ča-ča-ča

Ovaj ples je seksi, senzualan i može biti vrlo intiman, ako ga otplešete kako treba. Žene u tom plesu cijelo vrijeme njišu bokovima, on se pleše na visokim potpeticama, relativno brzo i strastveno, makar u principu u samom plesu nema pretjerano dodira tijelima, osim rukama. Naravno, ovisi s kim plešete. Pravila plesa su tu da se krše... 📷 Salsa

Salsa nije samo ukusni umak za meksička jela, nego i ples koji će možda neke na prvi pogled podsjećati pomalo na ča-ča-ča korake, no u principu, ako volite mnogo okreta, brzi ritam ovo je definitivno latinoamerički ples koji će vas osvojiti, srcem i tijelom. S vremenom ćete željeti samo plesati salsu... Ne bi smio biti pretežak za početnike, a s vremenom ga možete usavršiti do mjere da izgleda lijepo, seksi i egzotično...

Fox Trot

Ovaj ples je na neki način zaštitni znak Fred Astairea i Ginger Rogers, makar nije bilo poznatog plesa u to vrijeme kojeg nisu plesali... On je romantičan, profinjen, elegantan, ples koji se pleše u raskošnim dugim haljinama, uštirkanim odjelima s leptir mašnama. Možda nije ples koji ćete imati prilike plesati često, ali njegovo učenje držite kao otvorenu opciju. Uz dobrog partnera, osjećat ćete baš poput Freda i Ginger...

Tango

Ovo je ples ljubavi, ples strasti, ples senzualnosti, ples ljubavne agonije i žudnje... Radi se o vrlo teškom i zahtjevnom plesu, kojeg na žalost ne zna mnogo ljudi plesati, ali ako pronađete partnera koji zna, sve oči promatrača će biti usmjerene upravo na vas. Argentinski tango ima i svoje inačice, ali originalna verzija je ona koja će vam najviše uzavrijeti krv u žilama.

Rock & roll

Osnovni koraci gotovo da ne mogu biti jednostavniji, ali zato su okreti oni koji čine cijeli ples zanimljivim. Čim ih više znate i možete izvesti tim ste veća „faca“ na podiju. Kao i u svakom plesu, zahtjeva se prilična agilnost oba partnera, i naravno, dobar smisao za ritam. I spremi ste za rock & roll!

Ovo je svaršena prilika da napravimo i malu anketu: drage naše, koliko vas zna plesati neki od standardnih ili latino plesova? I...što uopće ples znači za vas?


94 views0 comments

Comments


bottom of page